Тежки подозрения към Москва. Готви ли военно престъпление?

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие

Тежки подозрения към Москва. Готви ли военно престъпление? | StandartNews.com

Белият дом предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Говорителката на президента Джо Байдън, Джен Саки пък отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия, съобщава БТА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна. Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Саки определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Туитър Джен Саки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай