Събота,

Столтенберг разочарова Зеленски, каква е ролята на НАТО

От: Агенция Стандарт -
8357
Столтенберг разочарова Зеленски, каква е ролята на НАТО
A
A
A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните-членки на Алианса да бъдат подготвени за това, че ще трябва да подкрепят Украйна дълго време.

"Първата задача на НАТО е да помогне на Украйна. Войните са непредвидими и никой не може да каже как и кога ще приключи тази, но трябва да сме готови да запазим подкрепата си в дългосрочен план. Говорим не само за доставка на ново оборудване, но и за поддържане на доставения материал в работно състояние", допълни още Йенс Столтенберг.

“Друга роля на НАТО е да предотврати ескалация. Ако това ескалира във война между НАТО и Русия, това ще донесе много повече разрушения и щети на цяла Европа. Разбирайте, че НАТО подкрепя Украйна, но не участва във войната“, обясни Столтенберг.

„От началото на руската инвазия увеличихме броя на войските на изток от Алианса до 40 хиляди души с подкрепата на значителни военноморски и военновъздушни сили. Целта е да не се провокира война, но за да я предотвратите, пазете мира и избягвайте объркване или недоразумение в Москва относно готовността на НАТО да защити всички съюзници“, каза Йенс Столтенберг.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com