Ще стане ли Украйна член на ЕС? Говори Урсула фон дер Лайен

Тя не даде индикации, че това ще е бърз процес

Ще стане ли Украйна член на ЕС? Говори Урсула фон дер Лайен | StandartNews.com

ЕС иска Украйна да се присъедини към блока, обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за Евронюз, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Те са едни от нас и искаме да са член на ЕС, каза фон дер Лайен. Украйна участва в някои европейски процеси, например интеграцията на украинския пазар към единния пазар на ЕС. Имаме тясно сътрудничество в енергетиката и други сфери, посочи тя.

Въпреки подкрепата за членство в ЕС обаче тя не даде индикации, че това ще е бърз процес.Коментарите й бяха направени часове, след като ЕС обяви, че ще доставя оръжие на Украйна, за първи път в историята на съюза, отбелязва Ройтрес.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи в Туитър, че е обсъдил по телефона с председателката на Европейската комисия въпроси, свързани с предоставянето на военна и финансова помощ от ЕС на Киев.

Проведох телефонен разговор с председателката на ЕК. Говорихме за конкретни решения относно засилването на отбранителната способност на Украйна, макрофинансовата помощ и присъединяването на Украйна към ЕС, посочи Зеленски.

Вчера президентът на Латвия Егилс Левитс заяви, че ЕС трябва незабавно да предостави на Украйна статут на кандидат членка. Аналогични предложения имаха и президентите на Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай