Ще летят ли полски самолети към Украйна? Отговорът на САЩ

Полша и НАТО не са страни във войната, решенията се вземат от всички партньори в Алианса

Ще летят ли полски самолети към Украйна? Отговорът на САЩ | StandartNews.com

Американските военни изглежда отхвърлят предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29 на разположение на САЩ в база в Германия, в отговор на призивите на Украйна да получи руски изтребители. Пентагонът обяви, че не смята предложението за "разумно", предаде Ройтерс.

Говорителят на военното ведомство Джон Кърби заяви, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе над Украйна "буди сериозно безпокойство в целия алианс НАТО".

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и по трудните логистични предизвикателства, които крие той, но не смятаме предложението на Полша за разумно", уточни Кърби.

Варшава иска от Вашингтон да предостави употребявани самолети със съответните оперативни възможности, срещу което тя да даде своите стари МиГ-29 на Украйна. Американски конгресмени дори настояха пред президента Джо Байдън да договори доставки за Украйна на бойни самолети, които украинските пилоти са обучени да управляват.

Полският премиер Моравецки каза пред журналисти, че Варшава не е готова да достави самостоятелно изтребители на Украйна. Полша и НАТО не са страни във войната, затова решенията се вземат от всички партньори в Алианса, посочи премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай