Ще има ли руски удар с бомба от 5 тона по "Азовстал"

Атаката ще погуби хиляди майки и деца,защитниците - остават ни броени часове

Ще има ли руски удар с бомба от 5 тона по "Азовстал" | StandartNews.com

Русия се готви да удари последната крепост в обсадения Мариупол – завода по „Азовстал“, с противобункерна петтонна бомба. Затова алармира съветникът във Външното министерство в Киев Антон Геращенко.

„Укритията в металургичния завода са разчетени да издържат удар на авиационни бомби от 500 килограма до 1 тон. Но петтонната бомба ще разруши скривалищата от железобетон и всичките деца и майките им, укриващи се там, ще загинат“, заяви Герашченко.

Украинските войски държат отбраната в завода, където са се укрили хиляда мирни жители. Руската армия всекидневно обстрелва тази територия с артилерия и бомби и се опитва да я превземе с щурм и даде ултиматум на защитниците да се предадат. Руснаците са бесни, след като част от украинската морска пехота успя да си пробие път от завода „Илич“ и да достигне до „Азовстал“, където се обедини със силите на батальона „Азов“.

„Азовстал“ е със стогодишна история, построен е по съветско време. Общата му площ е от 11 квадратни километра, или 25 пъти повече от площта на Ватикана. Разположен е край Азовско море и има сложна система от бомбоубежища.

Командирите на  „Азов“ и на бригадата от украинската морска пехота - Денис Прокопенко и Сергей Волина, направиха в сряда вечер съвместно видеообращение, в което призоваха лидерите на САЩ, Великобритания и Турция да спасят останалите в района на завода мирни жители. „Това може да е нашето последно обръщения, Вероятно ни остават броени дни или часове“, каза във Фейсбук майор Волина.

Преди войната Мариупол имаше близо 400 000 жители. Смята се, че още 100 000 души са останали в града, който е почти разрушен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Георги
Коментирай