САЩ с предупреждение. Какво планира Путин

Коментар на говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби

САЩ с предупреждение. Какво планира Путин | StandartNews.com

Русия планира да анексира още украински територии, използвайки "сценарий", подобен на този при превземането на Крим, твърдят от Вашингтон.

Позовавайки се на данни от американското разузнаване, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Русия вече полага основите за анексиране.

Окупираните региони на Украйна могат да проведат "фалшиви" референдуми за присъединяване към Русия още през септември, каза той.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. след референдум, който беше смятан за нелегитимен. "Искаме да изясним това на американския народ", заяви Кърби пред репортери. 

Той обвини Русия, че поставя нелегитимни проруски служители да управляват окупираните региони на Украйна с цел организиране на референдуми за присъединяване към Русия.

"Резултатите от гласуванията ще бъдат използвани от Русия, "за да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия", заяви Кърби, цитиран от БГНЕС.

Русия вече е назначила свои регионални и местни служители в окупираните от нея части на Украйна. Според Кърби районите, които Москва се готви да анексира, са Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай