С какво Полша услужи на САЩ

Вашингтон обяви, че търси изтребители за Украйна

С какво Полша услужи на САЩ | StandartNews.com

Полският външен министър обяви тази вечер, че правителството на страната е готово веднага и безплатно да предостави своите изтребители МиГ-29 на САЩ. Официалната информация дойде два дни, след като американският секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон „активно търси“ варианти Украйна да бъде снабдена с нови бойни самолети, за да може да отбранява небето си от Русия.

„В същото време, Полша официално изисква от САЩ да ни предостави употребявани самолети със съответните оперативни възможности. Полша е готова незабавно да обсъди условията по закупуването им“, пишат от Варшава.

И допълват: „Полското правителство настоява другите съюзници от НАТО, които притежават МиГ-29, да направят същото“. Сред тях е България.

Темата с предоставянето на самолети на Украйна е актуална от края на февруари. Киев има сериозни проблеми срещу числено превъзхождащите атакуващи сили, като в същото време украинските пилоти имат опит само със самолети от съветските времена и наземната инфраструктура не е съвместима със западните стандарти.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел обяви, че Киев е поискал и ще получи допълнителни изтребители.

От украинското командване даже се похвалиха, че натовските страни ще помогнат със своите МиГ-29 (най-съвременният съветски изтребител към момента на падане на Желязната завеса), като посочиха, че самолетите ще дойдат от Полша, Словакия (бивши източногермански машини - б.р.) и България, като за нашата страна беше написано и че ще предостави своите наскоро модернизирани в Беларус щурмови Су-25.

Словакия вече обяви, че нейните МиГ-ове излизат от въоръжение, като не е ясно дали това не е свързано именно с украинското искане.

Управляващите у нас отрекоха, като премиерът Кирил Петков отбеляза, че към момента така или иначе нямаме достатъчно годни за полети изтребители, за да можем да гарантираме сигурността на собственото си небе. Това е и причината у нас в момента да има испански изтребители, които да носят бойно дежурство заедно с българските си колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай