Петък,

Руски неуспех при Бахмут, расте броят на жертвите

От: Иван Ангелов, сн. архив -
3487
Руски неуспех при Бахмут, расте броят на жертвите
A
A
A

Опитите на руските сили да превземат бомбардираните източноукраински градове Бахмут и Авдеевка продължават, но напредък няма. Двата града, заедно с други селища в индустриалния регион Донецк, продължават да понасят тежестта на атаките на Русия, се казва в изявление на Генералния щаб на Украинските въоръжени сили.

Украинските бойци продължават да отблъскват атаките, а Русия понася много бойни жертви, заявиха още украинските военни. Според британското разузнаване руските сили са постигнали само "незначителен напредък" в опита си да обкръжат Авдеевка и са загубили много бронирани машини и танкове.

От началото на годината Украйна е получила подкрепа от Европейския съюз в размер на почти 5 милиарда долара, заяви на заседание на правителството премиерът на страната Денис Шмигал. Помощта от страна на Съединените щати възлиза на над 2 милиарда долара. По думите на Шмигал продължават и плащанията по програмите на ООН и Червения кръст.

В късното си обръщение президентът Володимир Зеленски благодари на всички по света, които честно и силно напомнят, че руската агресия може да приключи по-бързо, отколкото се смята:

"Това ще стане по-скоро, ако светът бъде по-бърз, по-решителен. Разрушените украински градове и села по границата с държавата-терорист, постоянният шантаж на Русия и заплахата от унищожаването на живота и в други страни, постоянният отказ от връщането към истинския мир и издевателството над основните международни норми - всичко това са достатъчни причини да оказваме натиск и да се борим, да не търсим компромиси и да се грижим за световните ценности реално. Ре-ал-но!".

Същевременно Беларус потвърди, че ще съхранява руски ядрени оръжия. Три дни след изявлението на Владимир Путин от външното министерство в Минск излязоха с позицията, че причината за това решение е струпването на сили на НАТО по границите на Беларус. От своя страна полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че руското решение ще доведе до нов пакет от санкции срещу Минск, които може да бъдат по-болезнени в сравнение с настоящите.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com