Руската армия с нова офанзива, ще използва ли химически оръжия

Ако Русия използва химически оръжия, НАТО ще преосмисли позицията си за ненамеса

Руската армия с нова офанзива, ще използва ли химически оръжия | StandartNews.com

Британското разузнаване разпространи данни, според които руските въоръжени сили предприемат масова офанзива в много части на Украйна, която включва и настъпление на войски от Крим на запад към Одеса. В същото време полският президент Анджей Дуда заяви в Лондон, че ако Русия използва химически оръжия, това може да накара НАТО да преосмисли позицията си за ненамеса.

Интензивни атаки срещу Мариупол, боеве в предградията на столицата Киев, обстрел на летището дори в западния град Ивано-Франковск, това е само част от днешната сводка на британското министерство на отбраната, което цитира разузнаването. Забелязано е също голямо придвижване на войски от Крим, които се опитват да обградят град Миколаев в рамките на настъплението им на запад към пристанището Одеса, предаде БНР.

Британското разузнаване докладва, че руските войски се опитват да обградят украинските сили в източната част на страната като все повече затягат обръча с настъпления от север от Харков и от юг от Мариурпол. Има обаче данни, че украинската съпротива е голяма и руснаците понасят тежки жертви.

В същото време по повод на възможността от използване на химическо оръжие от армията на Владимир Путин, полският президент Анджей Дуда заяви в интервю за Би Би Си, че подобен акт може да принуди съюзниците от НАТО да седнат на масата и сериозно да помислят как да отговорят, защото вече ще стане опасно и то не само за Европа, но и за целия свят. Според Дуда в момента Путин е готов да използва всичко от своя арсенал, но всички се надяват да не се стигне до прилагането на химически оръжия.

„Политически Путин вече загуби тази война, а и от военна гледна точка не я печели“, каза полският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай