Събота,

Русия вади свои доказателства за клането в Буча

От: Стандарт -
4037
Русия вади свои доказателства за клането в Буча
A
A
A

Дипломатическият сблъсък за това кой е виновен за зверствата в Буча се разраства. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя свика извънредна пресконференция. Това стана, след като ротационният председател на Съвета за сигурност този месец - Великобритания - два пъти за денонощие отхвърли руските искания за заседание във връзка със събитията в украинския град Буча, предаде ТАСС, цитиран от dariknews.bg.

На брифинга Небензя представи доказателства за организирането на провокации в града и коментира намерението на Вашингтон и Лондон да предложат гласуване за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека.

На пресконференцията руските дипломати показаха видеозаписи от Буча, заснети веднага след изтеглянето на руските войски от града - тела на загинали по улиците няма. Заснетите украински военни и кметът на града са в приповдигнато настроение, обявяват своята "победа" и не споменават никакви убийства, отбелязва ТАСС, цитиран от БТА.

Небензя подчерта, че руските военни нямат никакво отношение към зверствата над мирното население в Буча. "От самото начало беше очевидно, че това не е нищо повече от поредната подготвена провокация, целяща дискредитиране и дехуманизиране на руските военни и оказване на политически натиск върху Русия", каза той. Руският представител обърна внимание на факта, че четири дни след като руските военни са напуснали Буча, там не е имало "нито един признак за жестокости, нито веднъж не е споменавано за тях".

Дипломатът заяви, че Русия разполага с фактически доказателства за провокации в Буча. "Готвим се възможно най-бързо да ги представим пред Съвета за сигурност", заяви той.

"Видеозаписите, които показах (...) не дават никакви основания за съмнения, че това е постановка. Ще представим и нови доказателства за това", допълни той.

Същевременно дипломатът обърна внимание на изявленията на украинските власти. "При посещението си в Буча (украинският президент) Володимир Зеленски намекна, че този случай оправдава нецивилизован отговор, като по този начин всъщност потвърди, че режимът в Киев смята геноцида за метод за водене на война", каза той. На въпрос за необходимостта от независимо разследване Небензя отговори, че така наречените независими разследвания, които многократно са извършвани преди, всъщност не са такива, а са политически мотивирани.

Във връзка с намерението на САЩ и Великобритания да свикат гласуване в Общото събрание на ООН за отстраняване на Русия от Съвета на организацията по правата на човека Небензя каза, че това няма да улесни и стимулира мирните преговори между Русия и Украйна.

 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com