Русия се озъби на САЩ и ЕС, плаши със страшни цени на петрола

Предупреждение от руския вицепремиер Александър Новак

Русия се озъби на САЩ и ЕС, плаши със страшни цени на петрола | StandartNews.com

Цените на петрола могат да се покачат към и над 300 долара за барел, ако Съединените щати и Европейският съюз забранят вноса на петрол от Русия, заяви в понеделник руският вицепремиер Александър Новак.

„Абсолютно ясно е, че отказът от руски петрол би довел до катастрофални последици за световния пазар“, каза Новак във видеоизявление, излъчено по държавната руска телевизия и цитирано от Ройтерс.

„Скокът на цените би бил непредвидим. Той би достигнал 300 долара за барел, ако не и повече”, каза още той.

Според него замяната в Европа на доставките на руски петрол ще отнеме повече от година. „Русия знае къде да пренасочи петрола, ако Европа и САЩ се откажат от него”, уточнява Новак.

Министърът също така предупреди, че Русия може да предприеме „огледални” действия на тези, взети от западните страни, като спре функциониращия в момента газопровод „Северен поток 1” към Германия, който беше пуснат в експлоатация през 2011 г.

„Във връзка с неоснователните обвинения срещу Русия относно енергийната криза в Европа и налагането на забрана за газопровода „Северен поток 2”, ние имаме пълното право да вземем подходящо решение и да наложим ембарго върху изпомпването на газ през газопровода „Северен поток 1”, посочи руският вицепремиер в изявлението, излъчено по руската държавна телевизия.

„Европа ни тласка към ембарго върху доставките на руски природен газ, но ние все още не сме взели подобно решение”, заплаши Новак, но допълни: „Никой няма да има полза от това”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай