Русия с нови условия за Украйна. За какво настоява Кремъл?

Москва остава ангажирана с демилитаризацията на Украйна, казва външният министър Лавров

Русия с нови условия за Украйна. За какво настоява Кремъл? | StandartNews.com

Нови руско-украински мирни преговори са планирани за по-късно днес в Брестка област в Беларус. Руската делегация е пристигнала на място още вчера, а украинската ще пристигне днес.

И този път е осигурен зелен коридор за придвижване на делегацията от Киев, какъвто беше гарантиран при разговорите преди дни.

В дневния ред са включени въпроси, свързани най-вече с прекратяването на огъня в Украйна.

Първата среща остана без резултат. Тогава украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев не е удовлетворен от предложенията на Москва.

Снощи руският външен министър Сергей Лавров декларира, че Москва остава ангажирана с демилитаризацията на Украйна и че трябва да се изготви списък със специфични оръжия, които никога да не бъдат разполагани на украинска територия, предаде Ройтерс.

"Трябва да се определят конкретни видове ударни оръжия, които никога да не бъдат разполагани или произвеждани в Украйна", каза Лавров в интервю за телевизия "Ал Джазира".

Според външния министър Русия признава президента Володимир Зеленски за лидер на Украйна и приветства като "положителна стъпка" факта, че той иска да получи гаранции за сигурността.

"Нашите преговарящи са готови за втори кръг на обсъждането на тези гаранции с украинските представители", посочи Лавров.

Зеленски очаква Русия да спре да бомбардира Украйна, за да могат да се проведат по-нататъшни разговори. Той зове за гаранции в сферата на сигурността, но от страна на НАТО, а не от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай