Русия аут от Съвета по правата на човека

93 делегации гласуваха в подкрепа на резолюцията, 24 бяха против, а 58 се въздържаха

Русия аут от Съвета по правата на човека | StandartNews.com

Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието на Русия в Съвета по правата на човека.

„Генералната асамблея на ООН прекрати участието на Русия в Съвета по правата на човека към ООН“, се казва в изявление.

93 делегации гласуваха в подкрепа на резолюцията, 24 бяха против, а 58 се въздържаха.

Документът изискваше две трети от гласовете, като въздържалите се не се вземаха предвид. Така общо 117 делегации гласуваха "за" или "против". С 93 гласа, които бяха повече от две трети от този брой, резолюцията беше приета.

С приемането на резолюцията Русия ще запази мястото си в Съвета по правата на човека на ООН, но ще загуби правото си на глас и изказване. Решението за временно прекратяване на членството на Русия ще се прилага само за настоящата ротация, т.е. до изтичането на настоящия мандат на Русия в Съвета през 2023 г. След това Руската федерация ще може отново да кандидатства за членство.

По-рано Русия, Казахстан, Венецуела, Северна Корея, Иран, Сирия, Куба и Китай заявиха пред Общото събрание на ООН, че ще гласуват против прекратяването на участието на Русия в Съвета по правата на човека на ООН.

Дипломатите от тези страни призоваха и други държави да не подкрепят проекта. Представителят на Куба заяви, че подобни неприятелски практики са били използвани срещу Русия, но в бъдеще могат да бъдат използвани срещу всяка друга държава. Представителят на Казахстан призова днешната резолюция да бъде разгледана едва след като съответните международни механизми проведат цялостно разследване на нарушенията на правата на човека в Украйна.

Приемането на резолюция на Общото събрание на ООН за спиране на участието на Русия в Съвета по правата на човека на ООН ще създаде опасен прецедент и Китай ще гласува против нея, заяви постоянният представител на Китай в ООН Джан Дзюн на извънредната специална сесия на Общото събрание.

"Такъв важен въпрос трябва да бъде решен по възможно най-чувствителния и основан на факти начин, спокойно и обективно. Въпреки това този проект за резолюция не беше изготвен по прозрачен и открит начин. Не бяха проведени консултации с всички членове на ООН, за да се чуят мненията им", каза Джан Дзюн.

"При тези обстоятелства подобна прибързана стъпка в Общото събрание на ООН, която принуждава страните да избират страна, ще изостри различията между държавите членки и ще засили конфронтацията между участващите страни. Това е като да налееш масло в огъня“, каза Джан Дзюн. "Китай ще бъде принуден да гласува против тази проекторезолюция", заключи той.

Редица държави, сред които САЩ, Украйна и Латвия, подготвиха проект за резолюция в тази посока. Тази стъпка се предлага в отговор на ситуацията около Украйна. В проекторезолюцията се предлага "да се преустанови членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека". Същевременно в текста се казва, че Общото събрание решава "да преразгледа въпроса, ако е необходимо". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай