Расте ли напрежението между Зеленски и полка "Азов"?

Сложни отношения между президента и бойците, сега въпросът е "Азовстал"

Расте ли напрежението между Зеленски и полка "Азов"? | StandartNews.com

 Гримаса. Малко по-остър тон. Внимателен изказ, може би дори прекалено внимателен. Медийното отношение към полка "Азов" на Олексей Арестович и Михайло Подоляк, съветници на украинския президент Володимир Зеленски, напоследък буди любопитство - особено когато темата е заводът "Азовстал".

През годините са тиражирани публикации, че между украинския президент Володимир Зеленски  и националистическия полк "Азов" съществува известно напрежение. Темата за пореден път беше повдигната тези дни след интервю на украинския президент през италиански издания. Поводът беше извеждането на бойците от завода. Според неофициална информация, командирите на "Азов" са били убедени, че ще успеят да извършат светкавична операция и да освободят бойците от блокадата на руските сили. Но Киев очевидно не е бил склонен да поема рискове: "Зеленски беше обвинен, че е оставил бойците в "Азовстал". Той получи сериозни заплахи от тях", пишат италиански журналисти.

"Азов" и украинският президент не се разбираха много добре още преди началото на конфликта.

През октомври 2019 г. екскомандирът на "Азов" (по онова време полкът вече е част от Украинската национална гвардия, като е в състава ѝ от 11 ноември, 2014 година) Андрий Билецки заплаши украинския президент, че ще доведе 10 000 бойци в Донбас. Тази реакция се случва в отговор на искането на Зеленски по време на негово посещение в село Золотое близо до демаркационната линия в Донбас да не се пречи на изтеглянето на войските от региона.

Според Билецки тогава с опита си да разпусне войските, украинският държавен глава е можело да "предаде" огромна територия на проруските сили, тъй като в този случай Украйна губи контрол над 30 населени места.

Думите на Билецки тогава са, че бойците на "Азов" "ще останат в Золотое, тъй като имат право на собствено мнение, което са заслужили с кръвта си". Ако Зеленски реши "да изхвърли" ветераните от Золотое, то следващата седмица в селото ще дойдат не няколко десетки, а 1000 бойци, заплаши тогава той.

При друг случай пак от 2019 г. депутатът от Държавната дума на Русия Наталия Поклонская нарече полка "Азов" "мародери", които "не признават главнокомандващия на страната Володимир Зеленски". Тя написа това в страницата си в руската социална мрежа ВКонтакте като допълни, че според нея президентът на Украйна се е убедил в "неуправляемостта на своите военни групировки" и е видял "врага в лицето", с което Русия няма нищо общо.

"Надявам се, че украинската страна разбира, че имаме обща цел – мир в Украйна", заяви по онова време депутатката, като пожела на Зеленски успех в разрешаването на конфликта. 

Днес полкът "Азов" е част от Националната гвардия на Украйна. Това недвусмислено заяви Володимир Зеленски в интервю за гръцката телевизия EPT в началото на май 2022 г.  Запитан за обвиненията в неонацизъм към батальона "Азов", Зеленски каза, че "през 2014 г., когато доброволческите батальони защитаваха страната, много от техните призиви бяха доста радикални по отношение на Руската федерация. Но тогава те бяха доброволци и това беше тяхната лична гледна точка".

Днес вече полк "Азов" не са доброволци, те са част от украинската армия, каза той. А онези членове на доброволческите батальони от 2014 г., които искаха да се включат в политиката, влязоха в нея, допълни президентът. "Те са официалната армия на нашата държава. Който е искал да се занимава с политика – отиде в политиката. Тези, които решиха да воюват във въоръжените сили на Украйна, станаха част от въоръжените сили на Украйна", посочи украинският президент.

/ Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай