Путин се оплака на Шолц: Кой бави мирните преговори

Темата за санкциите срещу Русия фигурира в преговорите с Киев

Путин се оплака на Шолц: Кой бави мирните преговори | StandartNews.com

Украйна се опитва да забави мирните преговори с Русия, но Москва все още желае да продължи диалога. Това е заявил руският президент Владимир Путин на германския канцлер Олаф Шолц по време на телефонен разговор, съобщава "Ройтерс".

"Беше отбелязано, че режимът в Киев се опитва по всякакъв възможен начин да забави преговорния процес, правейки все по-нереалистични предложения", се посочва в прессъобщение на Кремъл.

Въпреки това руската страна е готова да продължи да търси решение в съответствие с добре познатите си принципни подходи, пише още в изявлението.

Вчера от украинската делегация, участваща в преговорите, съобщиха, че позицията на Москва "се е смекчила".

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи приоритетите, които страната отстоява при преговорите с Русия - спиране на войната, възстановяване на териториалната цялост, гаранции за сигурност.

Също така стана ясно, че украинската страна е отхвърлила настояването на Кремъл да приеме неутрален статут по модела на Австрия и Швеция. Тя обяви, че е готова да преговаря до края на войната, но няма да се предаде или да приеме руски ултиматуми.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че темата за санкциите срещу Русия фигурира в преговорите с Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай