Путин с нов икономически ход. Какво нареди

Още ограничения от руския президент

Путин с нов икономически ход. Какво нареди | StandartNews.com

В Русия президентът Владимир Путин нареди ограничения във вноса и износа на продукти.

В указа на Путин "за прилагане на специални икономически мерки за осигуряване на сигурността на Руската федерация" се разпорежда въвеждане до края на годината на забрана за внос и износ на "определена продукция и суровини". Руските медии не уточняват за какви суровини става дума, а че руското правителство ще ги определя тепърва, пише БНР.

Природният газ поевтиня в нидерландския хъб TTF днес с 6,5 процента до 212 евро на мегаватчас, но с петрола се случи обратното.

Сортът "Брент" поскъпна с около 7 процента днес и достигна почти 132 долара за барел, след изявлението на американския президент.

Джо Байдън се зарече, че Путин никога няма да победи в Украйна. Служител на Белия дом уточни, че забраната за нови сделки за петрол, втечнен природен газ и въглища от Руската федерация влиза в сила незабавно.

Доставките по сключени вече сделки трябва да бъдат спрени в срок до 45 дни.

Британската забрана се отнася само за вноса на руски петрол - той трябва да бъде сведен до нула до края на тази година.

У нас, по-рано, премиерът Кирил Петков увери, че "няма риск за доставките на петрол" в България, и призова да не се създава паника. В парламента Петков каза още, а президентът Румен Радев го подкрепи, че София не може да се включи в санкции на Евросъюза върху доставките на руския петрол и природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай