Понеделник,

Путин пази таен списък. Кои държави влизат в него

От: Агенция Стандарт -
26834
Путин пази таен списък. Кои държави влизат в него
A
A
A

Президентът на Русия Владимир Путин разполага със списък от държави, според който тяхно евентуално членство в НАТО би било заплаха за националната сигурност на Руската федерация, ако Алиансът продължи разширяването си на изток.

Нещо повече - Путин не желае страните, които под една или друга форма са под руско влияние, да влизат в Евроатлантическия блок.

По тази причина от Кремъл вече отправиха предупреждение към Финландия и Швеция, че ще предприемат "военни действия", ако двете скандинавски страни решат да се присъединят към НАТО.

Към тяхната компания вече може да се счита и Босна и Херцеговина. Руският посланик в Сараево официално е уведомил представителните власти в западната балканска страна, че "ще последват съдбата на Украйна", ако финализират преговорите и станат членки на Алианса и че Москва "няма да се поколебае да действа".

Показахме какво се случи с Украйна. Усетим ли някаква заплаха, ще реагираме веднага, предупреди от ефира на местната FTV посланик Игор Калабухов.

По думите му Русия на този етап "няма никакви планове", но подчерта, че това зависи от последващите действия на НАТО и Босна и Херцеговина.

Нямаме план, но ще отговорим, когато възникне ситуация, посочи Калабухов, цитиран от медията.

Понастоящем Босна и Херцеговина и Грузия се водят страни-кандидатки за пълноправно членство в Алианса, предава БТА.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com