Путин отвръща на удара. Как отговори на санкциите

Руският президент подписа указ за специални икономически мерки

Путин отвръща на удара. Как отговори на санкциите | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин подписа указ за специални икономически мерки в отговор на западните санкции. Според указа, публикуван на сайта на Кремъл, на гражданите на Русия от 1 март се забранява да правят валутни преводи към чужбина.  

Освен това руските износители ще трябва да обръщат 80 процента от валутните приходи, начислени по сметките на резиденти от 1 януари, в рубли и да продължат да поддържат коефициент на ликвидност от 80 процента в рубли в бъдеще.

Обявяването на тези драстични мерки идва в момент, когато руската икономика се опитва да засили защитата си срещу санкциите, обявени от западните държави в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

САЩ, Европейският съюз и редица други страни обявиха, че ще изключат някои руски банки от международната банкова система за плащания SWIFT и ще спрат всякакви транзакции с Руската централна банка.

Тази последна мярка има за цел да неутрализира част от огромните валутни резерви, които Русия е натрупала през последните години, най-вече благодарение на приходите от продажбата на петрол.

Продажбата на чуждестранна валута е един от основните инструменти, използвани от страните, които желаят да подкрепят националната си валута. Рублата се срина днес спрямо долара и еврото при отварянето на пазарите, достигайки рекордно ниски нива.

Западните санкции вече накараха Руската централна банка да повиши рязко основната си лихва днес до 20 процента, за да ограничи инфлацията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай