Понеделник,

Първи разговор между Белия дом и Москва от началото на войната

От: Редакция, снимка: CNN -
1919
Първи разговор между Белия дом и Москва от началото на войната
A
A
A

Съветникът на по националната сигурност на американския президент Джо Байдън -Джейк Съливан разговаря днес със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Това бе  първият официален контакт на високо равнище между САЩ и Русия след началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари.

“Съливан каза на генерал Патрушев, че ако Русия се отнася сериозно към дипломацията, Москва трябва да спре да атакува украински градове“, се казва в изявление на Белия дом. Съветникът на президента на САЩ е потвърдил, че Вашингтон се противопоставя категорично на “безсмисленото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна”, се казва в същото изявление.

"Съливан е обещал, че САЩ “ще продължат да принуждават Русия да плаща цена за това, да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да укрепват източния фланг на НАТО”, добавят от Белият дом.

Освен това Съливан е предупредил генерал Патрушев “за последствията от евентуално руско решение за използване на химическо или биологично оръжие в Украйна”, подчерта американското президентство.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отмени срещата с руския си колега Сергей Лавров, след като Москва призна независимостта на два сепаратистки региона в Източна Украйна.

До днешния разговор не е имало официални контакти между лидерите на двете страни, припомня БТА. САЩ оставиха на други страни като Франция, Германия, Турция и Израел да се опитат да посредничат в преговори с Москва.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com