Първа размяна на военнопленници между Украйна и Русия

Омбудстманът по правата на човека във федерацията обясни как става размяната

Първа размяна на военнопленници между Украйна и Русия | StandartNews.com

Русия и Украйна са разменили първите военнопленници, девет руски военнослужещи са били освободени, става ясно от съобщение на омбудсмана по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова, предават световните агенции.

"Първата размяна е факт. Девет от нашите момчета се върнаха. Някои от тях са от списъка, който имахме от жалби на роднини", каза Москалкова. Тя потвърди, че руските военнослужещи са били разменени за кмета на Мелитопол.

Още миналата седмица се появи информация, че Иван Фьодоров е бил освободен срещу  руски военнопленници.Омбудсманът обяви, че руската страна е предоставила на Международния комитет на Червения кръст данни за повече от 500 пленени украински войници. "За всеки заловен се изготвя специална карта, написана от него на ръка, като доказателство, че е жив. Тя се предава на Международния червен кръст. Предадени са 500 такива карти. Това са украински затворници, които сме готови да разменим", каза още Москалкова.

И уточни, че няма информация украинската страна да е предоставила такъв списък. Жалбите при нея за изчезнали руски войници са повече от 100, пише Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай