Сряда,

Песков скръцна със зъби. Ще се откаже ли Русия от Крим

От: Агенция Стандарт -
1786
Песков скръцна със зъби. Ще се откаже ли Русия от Крим
A
A
A

Статутът на Крим е уреден за Русия и Москва няма да обсъжда въпроса с Украйна или друга страна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти в сряда. Той коментира резултата от мирните преговори в Турция.

Предложенията на Киев за уреждане на статута включват обещание за разрешаване на териториалния спор за полуострова в рамките на 15 години без използване на сила.

„Крим е част от Руската федерация. Според нашата Конституция не можем да обсъждаме с никого съдбите на руските региони. Това е изключено“, каза служителят.

Крим гласува да се присъедини отново към Русия през 2014 г. на оспорван референдум, след като подкрепен от Запада насилствен преврат в Киев свали украинското правителство. Киев твърди, че гласуването е било нелегитимно и сега нарича Крим временно окупирана украинска територия. Украинските власти заявиха, че при никакви обстоятелства няма да откажат искането си за региона.

Крим е част от Русия до 1954 г., когато съветското правителство го прехвърля под контрола на Киев, докато двете страни са част от съюзна държава.

По време на мирните преговори в Истанбул във вторник украинската делегация връчи на Русия писмено предложение как може да бъде разрешен въоръженият конфликт между двете нации. Според Москва Украйна каза, че е готова да се ангажира да остане неутрална нация и да не приема чужди войски на своя територия. Киев каза, че в замяна иска подобни на НАТО гаранции за сигурност от водещи световни сили, включително Русия.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com