Още един олигарх изгоря с яхта за милиони

Виктор Векселберг е близък до руския президент Владимир Путин

Още един олигарх изгоря с яхта за милиони | StandartNews.com

Агенти на Испанската Гражданска гвардия и ФБР претърсиха яхтата на руския олигарх Виктор Векселберг в Палма де Майорка. Те са изнесли документи и компютри, който тепърва ще бъдат анализирани. Докато това се случи яхтата ще бъде запорирана от испанските власти.

Дългата 78 метра супер луксозна яхта „Танго“ е произведена в корабостроителницата на Балеарските острови, съобщиха от Гражданската гвардия. По искане на Министерството на правосъдието на Съединените щати операцията по претърсването е имала за цел да открие доказателства за данъчни измами, пране на пари и фалшифициране на документи, включително и за собствеността на яхтата с цел избягване на международни санкции, съобщи БНР. 

Виктор Векселберг е близък до руския президент Владимир Путин и въпреки, че не е обект на санкции от страна на ЕС, вече има запорирано недвижимо имущество в американския окръг Колумбия. Той е разследван и за предполагаема руска намеса в президентските избори през 2016 година в Съединените щати. 

Запорираната яхта е регистрирана на името на фирма със седалище на Британските Вирджински острови, която се управлява от панамски компании. Това е четвъртата яхта, която испанските власти запорират. Останалите три са задържани на пристанищата в Барселона, Майорка и Мелия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай