Обрат! Зеленски с остри думи към Нато, какво става

Москва и Киев подновиха преговорите за прекратяване на почти триседмичните сражения в Украйна

Обрат! Зеленски с остри думи към Нато, какво става | StandartNews.com

Москва и Киев подновиха преговорите за прекратяване на почти триседмичните сражения в Украйна. Към 21 ч. българско време преговорите все още продължават, съобщи Михайло Подоляк, който е съветник на президента Володимир Зеленски. Те започнаха около 13 часа. По-рано и двете страни съобщиха за постигнат напредък, но не бяха уточнени подробности. 

В същото време украинският президент Володимир Зеленски заяви във видeообръщение, че "за сега" страната му се отказва от членство в НАТО.

"Вратата на НАТО не е отворена", каза Зеленски. Украйна има нужда от гаранции за сигурността си и ще търси сътрудничество с други организации, допълни президентът. Той засили критиката си към НАТО и постави под съмнение ангажимента на Алианса към клаузата за колективна отбрана. "Член 5 никога не е изглеждал толкова слаб, колкото е днес", твърди Зеленски, предава БНР.

Преди началото на преговорите днес с Русия неговият съветник Михаил Подоляк заяви, че ще настоява за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски от територията на страната. Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред агенция Интерфакс, че целта на преговорите е неутралитет на Украйна "в рамките на гаранции за сигурност от всички участващи в този процес и в рамките на демилитаризацията на Украйна".

Вече над три милиона са украинските бежанци от войната, съобщи говорител на Международната организация по миграцията в Женева. Близо два милиона от тях са намерили убежище в съседна Полша. За Киев с влак от Варшава пътуват премиерите на Чехия, Полша и Словения, за да се срещнат с президента Володимир Зеленски като представители на лидерите на Европейския съюз.

Киев беше под ракетен обстрел тази сутрин, при който са загинали четирима души, обяви кметът на столицата Виталий Кличко в Telegram. По-рано той въведе комендантски час от 20.00 часа днес до 7.00 часа сутринта в четвъртък, след като няколко жилищни блока бяха ударени от руските сили.

Eвакуацията на цивилни граждани от обсадените от руските сили райони в Украйна продължава, макар и със затруднения. 2000 автомобила са успели да напуснат обсадения пристанищен град Мариупол, други 2000 чакат, съобщиха градските власти. Но конвой с хуманитарна помощ все още е блокиран край Бердянск, на около 80 километра от Мариупол.

Повече от 70 автобуса са готови да потеглят от обсадения град Суми в Североизточна Украйна, съобщи говорител на Червения кръст в централата в Женева. Заедно с украинския Червен кръст се подготвя евакуацията на два конвоя от около 30 автобуса в безопасна зона.

НАТО не е изпратило войски за защита на Украйна, която не е член на западния военен алианс, а Зеленски предположи, че НАТО ще реагира „по същия начин“ при нападение на един от членовете му от Русия.

Лидерите на НАТО преди това отхвърлиха подобни предложения. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза по време на посещение в Литва миналата седмица, че Съединените щати имат „свещен“ ангажимент към гаранцията по член 5 за взаимна защита между държавите-членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай