Четвъртък,

Наш политолог разкри какво му казал Путин за Украйна

От: Редакция -
10894
Наш политолог разкри какво му казал Путин за Украйна
A
A
A

Политологът Иван Кръстев даде интервю за германското издание "Шпигел", в което описва личната си среща с Владимир Путин след анексирането на Крим.

Срещнах се с Владимир Путин в Сочи, в рамките на една конференция, малко след анексирането на Крим. Президентът ни беше поканил на вечеря. На вечерята беше мой американски колега, но също така австрийският канцлер и външните министри на Франция и Израел. Бързо стана ясно, че Путин смята себе си за изцяло неразбран.

Той говореше за историческите заблуди и за двуличието на Запада - и как никой не разбирал, че Крим е руски. Същите аргументи чуваме и днес, но не бих казал, че още тогава Путин беше изпаднал в същия месианизъм като днес", казва политологът пред "Шпигел".

"Много интелигентен, много бърз, праволинеен, готов на сблъсъци. Саркастичен, когато разговаря със западняци. В правителството на Обама най-вече жени отговаряха за политиката към Русия, а според Путин това било преднамерен опит той лично да бъде унизен", допълва той.

"Путин живее в исторически аналогии и метафори. Който е враг на вечната Русия, той просто трябва да е нацист. Така конфликтът в Донбас много бързо се преименува в геноцид. Преувеличенията, с които си служи Путин, са толкова гигантски, че вече нямат никаква връзка с реалността. Той се е превърнал в заложник на собствения си език", казва още Кръстев.

"Западните медии допринесоха за оформянето на грешен образ на Путин. Той бил корумпиран. Но нима това обяснява неговата политика? Путин вече от 20 години ръководи една ядрена сила. Той мисли в категории като "история", "предателство", "възстановяване на историческата справедливост". За такъв човек корупцията е просто инструмент на властта. За младия Путин парите навярно са били важни, днес обаче вече не са", казва Кръстев.

Той припомня, че като служител на КГБ в ГДР, днешният руски президент е преживял обединяването на Германия, а днес смята, че превземането на Украйна е същото - мирно обединение на една нация.

"Той наистина вярва, че това не е война, а специална операция, защото един народ не може да води война със самия себе си. Путин смята себе си за баща на руската нация. Може да е така, може и да не е така, но съмнение няма, че той неволно стана баща на украинската нация. Анексирането на Крим и на Донбас създадоха украинска идентичност, която се опира на принципа: срещу Русия и срещу Путин", казва политологът.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com