Наш историк каза защо няма да има мир в Украйна

Казаното от руското ръководство относно употребата на ядрено оръжие е шантаж

Наш историк каза защо няма да има мир в Украйна | StandartNews.com

Предстоящото анексиране на четирите украински области, в които е установена руска окупационна администрация, ще доведе до последици, от които няма връщане назад. Мирното разрешаване на този конфликт вече на практика изглежда невъзможно. Това мнение изрази в интервю за БНР Евлоги Станчев от Института за балканистика при БАН, доктор по история на Русия.

Академията на науките организира днес дискусия “Българските пътища в сянката на войната”.

Най-вероятно ще станем свидетели на още по-интензивна военна конфронтация, посочи историкът. По думите му няма как Украйна да се откаже от тези територии и да остане в условията на позиционна война, "каквато се води от 2014 г. в Донбас". "Очаквам военните действия да продължат в абсолютен пик", каза историкът.

Евлоги Станчев възприема казаното от руското ръководство относно употребата на ядрено оръжие като шантаж.

"Българските пътища би следвало да са вече прекалено ясно начертани. Уви, има сегменти от българското общество, които са изключително негативно настроени спрямо официалната позиция на българската държава, която е солидарна с тази на ЕС и НАТО. Виждам вътрешни напрежения в обществото по този критерий – "за", "против". Тази "традиционна" русофилия на българското общество е политически употребявана от различни актьори, играчи и това не е от днес, не е от февруари", коментира Станчев.

Той нарече "притеснителна" тенденцията, че "в условията на тази война очевидно реториката на Кремъл, действията на Кремъл срещат наистина немалка обществена популярност и подкрепа в Русия - виждаме го и сега, в условията на частичната мобилизация".

"Аз очаквах прекалено повече съпротива от руското общество срещу това безумно действие на администрацията на Путин. Очевидно обаче наистина има немалка подкрепа, обществена, към всичко, което се случва. Прави впечатление, че много коментатори, не само в България, въобще в т.нар. Запад, не познават добре процесите в руското общество. Създава се една представа, че едва ли не Путин е инсталиран отгоре, неговата пропаганда няма никакво отношение към руския народ, към руското общество. Всъщност обаче се оказва, че то резонира, руското общество подкрепя в огромната си част всичко, което се случва не само от февруари тази година, но и от началото на 2014 г.", разкри Евлоги Станчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай