Петък,

Москва предупреди кога мините в Черно море ще стигнат водите ни

От: Стандарт -
1412
Москва предупреди кога мините в Черно море ще стигнат водите ни
A
A
A

Дрейфуващи украински морски мини, плаващи по крайбрежието на Черно море, ще продължат да представляват заплаха за страните от региона, ако метеорологичните условия се влошат, като мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България - за десет дни. Това заяви ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Русия - генерал-полковник Михаил Мизинцев, предаде агенция ТАСС. Информацията се потвърждава и от Доклад на руското Министерство на отбраната.

Според Мизинцев 67 чуждестранни кораба остават блокирани в украинските пристанища.

"Заплахата от обстрели, създадени от Киев в териториалните води на Украйна, както и мините, пречат на корабите да напуснат безопасно пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни“, уточни генералът, цитиран от Нова тв.

Той подчерта, че "Русия отваря хуманитарен коридор в югозападна посока всеки ден между 08.00 сутринта и 19.00 ч. московско време, който е дълъг 80 морски мили и широк три морски мили. Въпреки това Украйна досега не е показала желание да осигури безопасното преминаване на чужди кораби“, посочи Мизинцев.

Той за пореден път призова международната общност, а именно Международната морска организация, да повлияе на властите в Киев и да вземе ефективни мерки за гарантиране на безопасното отпътуване на чуждестранни кораби от украинските пристанища.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com