Петък,

Макрон с призив към Путин. Какво му каза?

От: Агенция Стандарт -
812
Макрон с призив към Путин. Какво му каза?
A
A
A

Френският президент Еманюел Макрон потвърди днес в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин исканията на международната общност за спиране на руската офанзива и незабавно прекратяване на огъня в Украйна, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Макрон се обади на Путин "по искане" на украинския си колега Володимир Зеленски, с когото разговаря "няколко пъти през последните часове", добави президентската канцелария.

Френският президент призова Путин да спре ударите срещу цивилни в Украйна, да пази гражданската инфраструктура и да гарантира сигурен достъп до важни пътища, особено южно от Киев, съобщи Елисейският дворец.

"Президентът Путин потвърди готовността си да се ангажира с тези три въпроса", отбеляза френското президентство.

Макрон е апелирал също за "зачитане на международното хуманитарно право и защита на цивилното население, включително доставка на помощ в съответствие с резолюцията, внесена от Франция в Съвета за сигурност на ООН", посочи Елисейският дворец, допълвайки, че двамата президенти са се споразумели да останат в контакт през идните дни.

Путин е казал на Макрон, че уреждането на конфликта е възможно само, ако Украйна обяви неутралитет, ако бъде "денацифицирана", "демилитаризирана" и руският контрол над анексирания полуостров Крим бъде официално признат, съобщи Кремъл.

"Русия е отворена за преговори с представители на Украйна и очаква (преговорите) да доведат до желаните резултати", допълни Кремъл.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com