Кючюк: АЛДЕ иска още по-тежки санкции срещу Русия

Либералите настояват за европейската перспектива на Украйна

Кючюк: АЛДЕ иска още по-тежки санкции срещу Русия | StandartNews.com

Съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк проведе извънредна среща днес с либералните лидери от Европа, на която бе обсъдена руската агресия в Украйна и последващите стъпки от страна на европейските партньори, в подкрепа на украинските граждани. Във форума участваше и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Само преди пет дни Путин започна брутална война в Европа. Той атакува Украйна – суверенна държава с международно призната териториална цялост. Но не само Украйна, руският президент атакува мира в света, нашите ценности и демокрация. Либералите винаги са заставали на страната на европейските ценности и сега е времето да покажем нашата солидарност към Украйна. Европейският съюз, САЩ и Великобритания наложиха много тежки санкции на Русия, но всички заедно можем да направим повече, за да спрем Путин.“, заяви Кючюк при откриване на извънредното заседание на либералите, което се проведе онлайн.

Участие в срещата взеха и украински граждани, според които инициираните преговори между Русия и Украйна край Припят, няма да доведат до резултати, а напротив така руският президент се опитва да печели време, за да прегрупира силите, а след това ще продължи войната.

„От името на цяла Украйна изказвам искрените си благодарности към Запада. Определено наложените санкции повлияха на Русия, но всичко ще рухне, ако има пълно изключване от системата SWIFT и вносът на газ и петрол от Русия бъде спрян. Европа е единна, цяла Украйна е единна. Това не е само войната на Украйна, тя застрашава всички.“, апелират украински граждани.

По време на срещата бе изразено и безпокойство, че има опасност Русия да нападне Молдова и Грузия.

Либералните лидери единодушно се обявиха в подкрепа на европейската перспектива на Украйна и са категорични, че ще настояват страната да получи статут на кандидат член.В заключение либералите изготвиха декларация, с която осъждат действията на Путин на територията на Украйна, но в същото време застават зад руските граждани, които рискуват да бъдат арестувани, противопоставяйки се на войната, която те определят като „войната на Путин“.

В декларацията са записани предложения за още санкции, с които либералните лидери смятат, че може да се спре руската агресия в Украйна, както и предложение за включването на партията на украинския президент Зеленски към членовете на либералното семейство на АЛДЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай