Петък,

Кой има шанс да получи от руската пшеница? Говори Медведев

От: Стандарт -
896
Кой има шанс да получи от руската пшеница? Говори Медведев
A
A
A

Един от най-приближените до президента Владимир Путин негови съратници предупреди в петък, че Русия, която е водещ световен износител на пшеница, може да ограничи доставките на селскостопански продукти само до "приятелски" страни" на фона на западните санкции, наложени на Москва заради кризата в Украйна.

Такива страни са всички извън списъка с "неприятелските" - САЩ и Канада, страните от Европейския съюз, Великобритания и нейните островни територии, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

Дмитрий Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 г., а сега е заместник-секретар на съвета за сигурност на Русия и председател на управляващата партия "Единна Русия", каза, че би искал да очертае "някои прости, но важни точки за продоволствената сигурност в Русия", предвид наложените санкции, предаде Ройтерс.

Повечето от тях са част от селскостопанската политика на страната от години.

"Ще доставяме храни и селскостопански продукти само на нашите приятели", каза Медведев в социалните мрежи. "За щастие имаме много такива и изобщо не са в Европа или Северна Америка."

Русия вече доставя пшеница главно за Африка и Близкия изток. Европейският съюз и Украйна са основните й конкуренти в търговията с пшеница.

Приоритет в предлагането на храни е вътрешният пазар на Русия и контролът на цените в него, каза Медведев. Русия използва квоти за износ на зърно и такси от 2021 г., за да се опита да стабилизира високата вътрешна инфлация на храните, отбеляза Ройтерс.

Доставките на селскостопански продукти за "приятели" ще бъдат както в рубли, така и в националната им валута в договорено съотношение, каза Медведев.

Валутата на плащане вече може да варира във всеки договор за износ на зърно в зависимост от нуждите на купувачите и продавачите. Забележката на Медведев обаче идва след неотдавнашното искане на Русия чуждестранните купувачи да плащат за руския газ в рубли. 

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин пък каза преди дни, че целият голям руски износ скоро може да бъде в рубли. "...Там, където е изгодно за страната ни - списъкът на експортните продукти с цени в рубли да се разшири, за да се включат: торове, зърно, хранителни масла, петрол, въглища, метали, дървен материал и др." 

 

 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com