Кошмарна новина за етнически българи в Украйна

Много от тях са загинали във войната

Кошмарна новина за етнически българи в Украйна | StandartNews.com

Организациите на нашите сънародници в Украйна съобщиха за БТВ, че десетки етнически българи са загинали заради кризата в страната. Освен зарадивоенните действия някои са починали от глад. Български правозащитници настояватза хуманитарен коридор. Последните данни, с които bTV разполага от eтнически българи в Болград и Измаил са, че в момента започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия с Украйна. Това става при два много важни моста – край молдовското село Паланка и на юг при Белгород Днестровский.

Линията на картата свързва заселената от българи област с континенталната част на Украйна. А целта на струпването на войските е тази част да бъде изолирана. Причината – масовият отказ на българи и гагаузи да бъдат мобилизирани. Много от бесарабските българи, с които се свързахме, не пожелаха да показваме лицата им и да споменаваме имената им от страх. По думите на една от тях има загинали от Бесарабия - 40 войници.

Колко точно са жертвите не се знае заради характера на военните действия. Украинската армия не влиза в контактен бой, а воюва основно с реактивни снаряди. „Така че там от хората нищо не остава. В Одеса на погребенията пише, че са само хирургични отпадъци. Тези, които загиват и ги докарват в гробове, нито една стотинка не им се компенсира и българите събират помощ за семействата – за погребение, за да се помогне на тези семейства. бесарабски българин”, допълва Иванов.

Има и етнически българи, които смятат, че е техен дълг да се бият за Украйна. „Има доброволци, има и в националната армия. Те изпълняват своя дълг пред родината и има загинали хора. Наградиха едни летец на хеликоптера, той е българин”, казва Петър Русев, който е депутат в местния съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай