Кошмар. Какво дебнел "готвачът на Путин" за Зеленски

Хванати са три опита за убийство на украинския президент

Кошмар. Какво дебнел "готвачът на Путин" за Зеленски | StandartNews.com

Украинските власти разпространиха информация, че през последната седмица президентът Володимир Зеленски е оцелял при три опита за убийство, съобщи вестник "Таймс".

Твърди се, че наемници от подкрепяната от Кремъл частна военна компания "Вагнер" и хора от чеченските спецчасти са били изпратени да убият украинския президент след началото на руската инвазия миналата седмица. 

Действията на убийците са били осуетени, тъй като антивоенно настроени служители на руската Федерална служба за сигурност са предупредили украинските власти, пише в. "Дейли Мейл", цитиран от dariknews.bg.

Министърът на националната сигурност и отбраната на Украйна потвърди за трите опита за убийство и заяви пред местната преса, че е получил информация от двойни агенти, "които не искат да участват в тази кървава война".

Една от групите, за които се съобщава, че са се опитали да убият 44-годишния Зеленски, е "Вагнер" - която изпратила 400 от своите наемници в Киев. Те пристигнали в Украйна със "списък за убийство" с 24 имена. Ако действията им бяха успешни, руският президент Владимир Путин нямаше да има проблем да отрече каквото и да било участие на официална Русия.

Според експерт, цитиран от "Таймс", при евентуален успех тази мисия би обезглавила украинската държава и би оказала изключително голямо значение за целите на Москва и развитието на войната.

ЧВК "Вагнер" е ръководена от олигарха Евгений Пригожин - близък съюзник на руския президент, който често е наричан "готвачът на Путин". Ударният екип от 400 души е пристигнал в Киев преди пет седмици и за успешното изпълнение на мисията ЧВК е щяла да получи огромна сума. 

Твърди се, че преди няколко дни наемниците от "Вагнер" очаквали зелена светлина от Кремъл, за да се задействат. В  списъка им с мишени били също премиерът на Украйна, целият кабинет, кметът на Киев Виталий Кличко и брат му Владимир - и двамата шампиони по бокс, превърнали се в емблематични фигури на фронтовата линия в столицата.

Планът се провалил, след като в събота информацията за него достигнала до висшите етажи на украинското правителство, поради което Киев обяви 36-часов "строг" полицейски час, нареждайки на всички да се приберат, за да могат войниците да претърсят улиците за руските диверсанти.

Твърди се, че групата следи Зелески и колегите му чрез мобилните им телефони, т.е. че знае къде се намират по всяко време. 

В събота чеченски отряд също се опитал да убие Зеленски в покрайнините на Киев, но хора от украинските сили за сигурност "елиминирали" убийците, преди те да се доберат до президента.  Министърът на отбраната Олексий Данилов за яви пред украинските телевизии, че руски шпиони са предупредили Киев за планираните убийства.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай