Четвъртък,

Китай отвърна на Байдън, външният министър изостри тона

От: Агенция Стандарт -
16558
Китай отвърна на Байдън, външният министър изостри тона
A
A
A

Китай е на правилната страна на историята във връзка с кризата в Украйна и времето ще го покаже, а позицията му е в съответствие с желанията на повечето държави, заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.

"Китай никога няма да приеме външна принуда или натиск и се противопоставя на всякакви безпочвени обвинения и подозрения към него", каза Ван пред репортери, според изявление, разпространено от външното министерство.

Той направи коментара, след като американският президент Джо Байдън предупреди в петък китайския си колега Си Цзинпин за "последици", ако Пекин предостави материална подкрепа за руското нахлуване в Украйна.

По време на видеоконферентния разговор Си каза на Байдън, че войната в Украйна трябва да спре колкото се може по-скоро и призова страните от НАТО да водят диалог с Москва. Китайският лидер обаче не обвини Русия, според съобщенията на Пекин за разговора.

Ван заяви, че най-важното послание, отправено от Си, е било, че Китай винаги е настоявал за запазване на световния мир.

"Ние винаги сме били за запазване на мира и против войната", каза външният министър, като добави, че Пекин ще прави независими преценки.

"Позицията на Китай е обективна и справедлива, и е в съответствие с желанията на повечето страни. Времето ще докаже, че твърденията на Китай са на правилната страна на историята", заяви той.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com