Събота,

Керемедчиев каза до какво биха довели исканията на Зеленски

От: Стандарт -
1677
Керемедчиев каза до какво биха довели исканията на Зеленски
A
A
A

Украинският президент Володимир Зеленски иска неща, които биха имали ефект за Украйна, но биха имали катастрофален ефект за страните от източното крило на НАТО, включително за България. Това поясни в интервю за БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Относно хода на преговорите между Русия и Украйна Милен Керемедчиев посочи, че се вдига нивото на преговарящите – в Турция преговорите ще се проведат на ниво външни министри.

Условията на Русия са резки и крайни и отговарят на позицията на Русия да преговаря като победител в този конфликт, какъвто не е, коментира Керемедчиев.

„Русия поставя тежки условия. Русия тръгва с голяма кошница, а в крайна сметка това е въпрос на преговори. Искаш много, за да получиш, каквото може да вземеш.“

Керемедчиев не смята, че украинската страна ще приеме поставените от Москва условия, защото това би означавало капитулация.

В предаването „Преди всички“ Милен Керемедчиев заяви, че преговори на ниво президенти биха означавали легитимация на Зеленски в преговорния процес, а основна цел на Путин е да го премахне от управлението на Украйна.

Не само България ще иска изключение от евентуален режим на спиране на вноса на руски газ и петрол, смята Керемедчиев, който даде пример и с Германия.

Европейските държави за момента не биха подкрепили такава мярка, която има двоен ефект, защото изключването на доставките ще бъде „голяма тежест за европейските държави, които продължават да бъдат зависими от тези доставки“, подчерта Милен Керемедчиев.

Той допълни, че това е най-вече искане на САЩ и Великобритания.

„От една страна ще пострадат европейските граждани точно в зимния период, но от друга страна това е единственият приход на свежи капитали ва руската икономика и ако те секнат – около 700 милиона долара на ден получава руската икономика от търговията с нефт и газ, последната врата на Путин ще бъде затворена, той наистина ще бъде поставен в ъгъла.“

Според Керемедчиев явно това се прави, за да има възможност за маневриране и преговори, а не за да се стигне до пълна изолация на Русия.Той каза още, че ако наистина се стигне до евакуация на мирното население от големите градове и останат само въоръжените сили, може да очакваме „рязка ескалация на военните действия и един сирийски сценарий“.

По повод на тезата за използвания от Зеленски жив щит от цивилно население в градовете, Милен Керемедчиев коментира:„Възможно е да е така, защото това е последният шанс за оцеляване и на Киев като столица, и на останалата украинската армия, която защитава града. Това наистина е много брутално, ако е такова решение. Но наистина в момента мирното население в тези големи градове възпира руската армия за започване на мащабни и разрушителни за градовете военни действия.“


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията