Какво се случва с преговорите Москва-Киев. Говори Лавров

Външният министър на Русия посочи кого искат за посредник

Какво се случва с преговорите Москва-Киев. Говори Лавров | StandartNews.com

Преговорите между Руската федерация и Украйна не са лесни, но Москва ще се стреми да постигне всички задачи. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с арменския външен министър Арарат Мирзоян.

„Споделих с моя колега и приятел как се развиват преговорните контакти между руската и украинската делегации“, каза Лавров, пише "Труд". Той отбеляза също, че като цяло е много доволен от резултатите от срещата с арменския си колега и му благодари за сътрудничеството.

Руската федерация е за Беларус да продължи да играе роля в организирането на преговорите с Украйна. "Ние сме „за“ нашите беларуски приятели да продължат да играят положителна роля в организирането на руско-украинските преговори. И Беларус е отлична платформа за продължаване на такива преговори. Въпреки че всичко зависи от споразуменията на страните, а срещите в други страни не са изключени“, допълни още Лавров.

„По искане на украинската страна, нейният неутрален, необвързан, неядрен статут трябва да бъде придружен от гаранции за сигурност за Украйна. Сред гарантите за сигурност украинските съседи биха искали да видят всички страни, съседни на Украйна и редица други държави, включително постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и т. н. Предполагахме, че сред тези държави - гаранти, разбира се, Република Беларус определено ще бъде", заяви Лавров.

Министърът подчерта, че сега се съгласуват всички тези въпроси, "включително пълен набор от държави гаранти".

На 29 март в Истанбул се проведоха преговори лице в лице между делегациите на Москва и Киев. След срещата ръководителят на руската делегация Владимир Медински каза, че Руската федерация е получила писмени предложения от Украйна за споразумение между страните. Той добави, че Русия, след като разгледа тези инициативи, ще направи контрапредложения.

Освен това, както посочи политикът, Москва прави „две стъпки към” Киев и предлага да проведе среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски по-рано от планираното – едновременно с парафирането на мирен договор на ниво външните министерства и руските военни ще намалят активността си в киевско и черниговско направление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай