Какво реши Словакия, дава ли ПВО на Украйна

На първо място за мен е сигурността на нашата държава, на нашето население, подчерта министърът на отбраната

Какво реши Словакия, дава ли ПВО на Украйна | StandartNews.com

САЩ, Словакия и други държави-членки на НАТО обсъждат предоставянето на С-300 на Украйна. Това стана ясно на брифинг след срещата на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин и Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над.

Словакия е дала принципното си съгласие да предостави своето ПВО на Украйна, но на този етап не е ясно дали това ще се случи.

„На първо място за мен е сигурността на нашата държава, на нашето население“, подчерта словашкият министър на отбраната, но не изключи системата С-300 да бъде заменена с друга.

На въпрос дали САЩ ще предоставят Зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът“ и двамата казаха, че на този етап ще се въздържат от коментар на тази тема, защото всичко все още се обсъжда с партньорски държави.

„Да, може да сменим системите, не изключваме тази възможност“, само коментира Над.

Пред журналистите Остин говори за искането на Зеленски за затварянето на въздушната зона над Украйна.

„Благодаря ви много за този въпрос. От страна на САЩ ние няма да изпращаме войски в Украйна. Това е категоричната позиция на президента Джо Байдън. А ако се затвори небето и се направи такава зона (без полети) това означава, че влизаме в битка с Русия. Нашият президент вече няколко пъти каза, че това няма да се случи. От страна на САЩ няма как да се направи такава зона, но това не означава, че няма да помогнем на Украйна. Ще осигурим средства, с които да се защитава“, заяви Остин.

По думите му има данни, че голяма част от атаките на Русия са извършени с изстреляни ракети от територията на страната, а не само от въздушни атаки.

Лойд Остин и Ярослав Над заявиха, че по време на срещата е обсъдена ситуацията в Украйна и каква помощ би могла да се предостави. На този етап те се въздържат от коментар какви конкретно мерки са обсъдили и дали има категорично решение какво се планира да бъде предоставено на Киев, пише tribune.bg.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай