Какво каза Путин за руското ядрено оръжие?

Експерти и политици коментират имат ли думите му конкретно военно значение

Какво каза Путин за руското ядрено оръжие? | StandartNews.com

Руският президент извика министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на военния щаб Валерий Герасимов на публично заседание в неделя и им нареди да „прехвърлят силите за възпиране на руската армия в специален режим на готовност", имайки предвид ядрените оръжия.

Имат ли думите на Путин някакво конкретно военно значение, пише The Guardian, като цитира коментари на експерти и политици.

Въпреки че дипломатическата заплаха беше достатъчно ясна, точната формулировка обърка ядрените експерти и министерствата на отбраната, които не разбраха какво конкретно може да включва „специален режим на бойно дежурство“. Но имаше съгласие, че заплахата, въпреки че се е повишила, остава на ниско ниво.

Павел Подвиг, смятан за водещ експерт по руските ядрени сили, туитира, че заповедта на Путин „най-вероятно“ означава, че „системата за ядрено командване и контрол е получила това, което е известно като "прелиминарно (предварително) командване“. По думите му, ядреното оръжие може да бъде изстреляно само в случай, че „са засечени реални ядрени взривове на руска територия“.

Дейвид Кълън от Службата за ядрена информация каза, че това е по някакъв начин „аналогично на британската система“, където на командирите на ядрени подводници се дават писма от последна инстанция, подписани от министър-председателя, с инструкции как да действат ако се смята, че Обединеното кралство е унищожено от тотална ядрена атака.

Както Подвиг, така и други експерти като Джеймс Актън, ядрен експерт от фондацията на Карнеги, са на мнение, че заповедта на Путин може да доведе и до допълнителни оперативни промени. Това може да включва изпращане на допълнителни атомни подводници в морето или разпръскване на ядрени ракети с голям обсег около руска територия, откъдето те теоретично биха могли да бъдат използвани.

Но това може да не е непременно така, като се има предвид, че формулировката на Путин е била умишлено двусмислена.

Какво е мнението на западните правителства?

Бен Уолъс, министър на отбраната на Великобритания, каза, че Обединеното кралство не признава термините, използвани от Путин. „Това не е термин, който е в тяхната доктрина“, каза министърът пред Би Би Си в понеделник сутринта. Този ход е предназначен да изплаши Запада и да „напомни на света, че има възпиращ фактор“. 

Министърът на отбраната също така предупреди, че Русия на теория може да използва така наречените тактически ядрени оръжия в борбата срещу Украйна. Но това би представлявало масивна – и все още малко вероятна – ескалация срещу това, което Путин описа като „един народ“ с руснаците.

„Те биха могли да бъдат толкова мощни, колкото бомбите над Хирошима и Нагасаки. Повечето хора казват, че няма такова нещо като нестратегическо ядрено оръжие“, каза Себастиан Брикси-Уилямс, съдиректор на мозъчния тръст Basic.

В понеделник имаше сигнал от самия Кремъл, че изявлението му е преди всичко форма на дипломация с високи залози. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че решението е взето в отговор на различни западни предупреждения, че може да има „сблъсъци между НАТО и Русия“. Той добави: „Не бих назовал авторите на тези изявления по име", въпреки че това беше британският външен министър.

Матю Харис, ядрен специалист, каза, че изявленията са предупреждение от различен вид. На първо място това беше просто сплашване – „можем да ви нараним, а борбата с нас е опасна“ – и напомняне на Запада, който все повече въоръжава украинците, да не отиват твърде далеч. „Възможно е Русия да планира брутална ескалация в Украйна и това е предупреждение Западът „да се пази“, каза той.

Опасност! Путин приведе ядрените сили в бойна готовност

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай