Какви обещания дадоха американците на Зеленски по време на тайната визита

Президентът разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин

Какви обещания дадоха американците на Зеленски по време на тайната визита | StandartNews.com

Дипломатическият персонал на САЩ ще се завърне в Украйна през следващата седмица, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на високопоставен служител на американската администрация, съобщи Нова тв. Според данни на агенцията тези уверения са били дадени по време на разговорите с украинския президент Володимир Зеленски от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, които пристигнаха в Киев в неделя. От посещението им обаче няма никаква официална информация.

Според Ройтерс на 25 април президентът на САЩ Джо Байдън официално ще номинира Бриджит Бринк за посланик на САЩ в Киев. Агенция Франс Прес съобщи, че номинацията ще бъде обявена официално през следващите няколко дни. Понастоящем Бринк ръководи дипломатическата мисия на САЩ в Словакия. Постът на посланик на САЩ в Киев е вакантен от май 2019 г., когато посланик Мари Йованович беше отзована във Вашингтон. Йованович беше назначена в Украйна през 2016 г. по времето на президента Барак Обама. През май 2019 г. тя напусна поста си по лично настояване на тогавашния държавен глава Доналд Тръмп, който я обвини в нелоялност.

От посещението стана ясно още, че Вашингтон ще отпусне 713 млн. долара за допълнително военно финансиране на Украйна и още 15 европейски държави. Според съобщението над 322 млн. долара от тези средства ще бъдат предоставени на Украйна, а останалите ще бъдат разпределени между страните от Централна и Източна Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай