Извънредно от Пентагона. Какво съобщи за руската армия

Цялата й сила вече е стоварена срещу Украйна

Извънредно от Пентагона. Какво съобщи за руската армия | StandartNews.com

Пентагонът съобщи, че 92% от руските сили, предвидени за инвазия в Украйна, вече са на украинска земя, предаде Би Би Си, цитирайки високопоставен военен служител от Вашингтон.

Русия е изстреляла повече от 500 ракети от началото на военната агресия и 92% от предвидената бойна мощ на Русия сега е в Украйна. Въздушното пространство над Украйна продължава да не е под контрола на руския агресор, украинската армия храбро се сражава срещу врага. Пентагонът информира също, че огромният военен конвой на Русия, движещ се към Киев, все още е на около 25 километра от столицата.

Руските сили са на около 10 километра от центъра на град Чернигов и на град Харков, показва американската разузнавателна информация. На юг все още се наблюдават тежки сражения в Херсон, който според съобщенията е паднал под руски контрол. Атентатът срещу Запорожката атомна електроцентрала демонстрира „безразсъдството“ на руската инвазия, но няма изтичане на радиоактивни вещества до момента от централата, според оценки на САЩ.

Войната в Украйна създава заплаха за целия свят, заяви по-рано днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред журналисти преди началото на извънредното заседание на външните министри от ЕС, Канада, Великобритания и Украйна, в което ще участва и генералният секретар на НАТО. Блинкън определи като "забележителна" и "историческа" скоростта, с която ЕС въведе санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Той отбеляза, че една от водещите задачи на новото ръководство на САЩ е укрепването на взаимодействието с ЕС, пише Факти.бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай