Източна Европа в шок от руската агресия, очаква действия от ЕС

Решението на Русия да нахлуе на територията на Украйна е "незаконен акт на агресия"

Източна Европа в шок от руската агресия, очаква действия от ЕС | StandartNews.com

Президентът на Румъния Клаус Йоханис (на снимката) осъди по най-категоричен начин въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, предаде Аджерпрес.

"Това поведение, което идва след незаконното признаване от Руската федерация на "независимостта" на самообявилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск, съставни части на Украйна, представлява ново грубо нарушение на принципите на международното право, по-специално на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, на ненарушимостта на границите на тази държава и съответно на принципа на неприбягване до употреба на сила в международните отношения", се посочва в съобщение на президентската администрация.

В текста се отбелязва, че Румъния заедно с цялата демократична международна общност "отхвърля решително подобно безотговорно поведение, което подкопава основите на международните отношения и настоящия световен ред".

"Румъния е готова да предложи хуманитарна помощ на Украйна. Същевременно Румъния отправя предупреждение срещу всяко враждебно действие срещу членовете на румънската общност в Украйна", се отбелязва в съобщението.

Премиерът Николае Чука на свой ред също осъди решението на Русия да нахлуе на територията на Украйна, определяйки го като "незаконен акт на агресия", и подчерта солидарността с правителството в Киев. Той добави, че защитата на румънските граждани в Украйна е приоритет.

Нападението на Русия срещу Украйна е "варварски акт на агресия" и Чехия ще отговори заедно със съюзниците си, заяви днес външният министър Ян Липавски, предаде Ройтерс.

"Решението на Кремъл да започне напълно непровокирано нападение е неприемливо и в противоречие с международното право", заяви той в Tуитър. "Заедно със съюзниците си ще отговорим на този варварски акт на агресия."

Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес за незабавна реакция на агресията на Русия в Украйна, като поиска "възможно най-жестоките" санкции.

"Трябва незабавно да отговорим на престъпната агресия на Русия в Украйна", написа Моравецки в Tуитър. "Европа и свободният свят трябва да спрат Путин. Днес Европейският съвет трябва да одобри възможно най-жестоките санкции. Нашата подкрепа за Украйна трябва да бъде реална."

Министърът на външните работи на Унгария заяви днес, че "войната е най-лошия сценарий". Оценката си той направи часове след като Русия нападна съседна Украйна.

В допълнение към това говорителят на правителството Пьотър Мюлер подчерта: "Сега е време за укрепване на източния фланг на НАТО. Очакваме такива решения да бъдат взети."

"Задачата сега, както винаги, е да се гарантира сигурността на унгарския народ" , заяви външният министър Петер Сиярто на официалната си страница във Фейсбук. "Нашето посолство в Киев работи и е готово да помогне унгарците, които се намират в Украйна в момента."

Премиерът на Словакия Едуард Хегер  осъди "по възможно най-силен начин" атаката на Русия срещу Украйна. "Във времена, когато демократичният свят иска да живее в мир, Русия иска война. Готови сме и ще действаме обединени", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай