Четвъртък,

Има ли риск за спиране на руския газ? Говори енергийният министър

От: Стандарт -
835
Има ли риск за спиране на руския газ? Говори енергийният министър
A
A
A

"Естествено е, че има риск за спирането на доставките от "Газпром" до "Булгаргаз", но не може да се прогнозира каквото и да е действия от страна на Русия. Ако обаче се визира единствено като причина начинът за разплащане, не мисля, че това е опция", каза пред БТВ енергийният министър Александър Николов.

По думите му трябва да се прави разделение между начин на плащане, възможност за плащане и желание за плащане.

Първата основна причина да се коментира тази тема е дали има въобще желание за доставка и риск от прекъсването ѝ. След това са начинът и възможността за разплащане, коментира Николов.

Към момента не се наблюдава намаляване на налягането или затруднения в доставките на природен газ, уточни той. Съвсем скоро предстои среща на енергийните министри в Европа, на която ще се обсъдят всички възможни рискове относно доставките и как би изглеждала енергийната карта при евентуалното им забавяне.

Александър Николов заяви, че не следва да се очакват драстични повишения на цените на природния газ. Добрата новина за България е, че електроенергията изцяло се произвежда от български компании.

"Да, съществува дългосрочен и средносрочен риск от повишаване на инфлацията, но шокови промени не се очакват", заяви енергийният министър. "Ръководството на „Булгаргаз" първо изследва всички възможни сценарии за алтернативни доставки, тъй като несигурността е доста висока, допълни енергийният министър.

 "Разгледали сме детайлно всички алтернативни горива, които могат да заменят при необходимост природния газ особено в топлофикационните дружества. Ръководството на „Булгаргаз“ е разговаряло с всички потенциални партньори относно алтернативни трасета както за конвенционална доставка на природен газ, така и за втечнен", обясни Александър Николов.

Отделно от това през последните няколко седмица са предприети стъпки, свързани със задържане на максимални количества природен газ в системата.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com