Има ли кибервойна в България? Говори Божанов

Ние трябва да сме подготвени да защитим всички държавни информационни системи, каза министърът

Има ли кибервойна в България? Говори Божанов | StandartNews.com

България не е в активно състояние на кибервойна, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в предаването „12+3“ на БНР. 

„В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им ресурси за кибервойна са насочени натам. Разбира се, това може да се промени във всеки един момент, затова ние трябва да сме подготвени и ресурсите ни да са насочени именно към това – да защитим всички държавни информационни системи в случай, че фокусът на Русия се промени в следващите дни и седмици“, заяви Божанов.

Той уточни, че Министерство на електронното управление (МЕУ) отговаря за администрацията, но в момента се обследват и критичните обекти в обхвата на ДАНС - обекти от енергетиката, транспорта и др. „Целта ни в МЕУ е да пазам всички регистри в държавата, всички информационни системи на административните органи. ДАНС също върши добра работа както в приоритизирането, така и по защитата“, каза той.

България е в сътрудничестно с големи международни компании, които предоставят информация за кибер атаки, също така партнира с НАТО, като например, когато друга държава членка засече такива атаки от дадени адреси, България да получава тази информация за осъществяване на превантивни действия. 

Министър Божанов посочи още, че през последните години у нас няма активна дейност по отношение на киберсигурността. 

„В момента, използвайки ситуацията, успяваме да мобилизираме достатъчно капацитет. Работим и с бизнеса, който да подпомогне тези дейности. Към момента държавата е закупила доста инструменти за защита, за откриване на атаки и за тяхното неутрализиране. Проблемът е, че не са били използвани по предназначение. Това е нещо, което правим в момента с доставчиците на тези системи. Във важните обекти – министерства, агенции, те вече съществуват и само трябва да се използват правилно“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай