Има ли биологични оръжия в Украйна? Какво установи ООН

Русия ползвала забранени касетъчни бомби във войната

Има ли биологични оръжия в Украйна? Какво установи ООН | StandartNews.com

ООН няма информация за никаква „програма за биологични оръжия“ в Украйна, заяви Изуми Накамицу, върховният представител по разоръжаването към световната организация по време на заседание на Съвета за сигурност. 

В същото време Накамицу предупреди, че възможността за авария в украинските ядрени централи нараства с всеки изминал ден. Тя заяви още, че ситуации като тази във войната в Украйна, изискват засилване на международната забрана на биологичните оръжия.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че на практика на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано днес от Русия, за да се обсъдят твърденията на Москва, представени без доказателства, за "биологични дейности" на САЩ в Украйна, е потенциално разпространяване на дезинформация в действие.

Повтаряйки позицията на Вашингтон, че Украйна няма програма за биологични оръжия или такива лаборатории в Украйна, подкрепяни от САЩ, Томас-Грийнфийлд заяви, че Русия е тази, която може да използва химически или биологични оръжия в Украйна. Въпреки че тя не представи веднага доказателства за непосредствена заплаха, по време на заседанието на 15-членния съвет, тя заяви: "Русия има опит в лъжливото обвиняване на други държави в нарушения, които самата Русия извършва", съобщи БТА.

От своя страна на заседанието на Съвета за сигурност посланикът на Русия в ООН Василий Небензя посочи, че мрежа от около 40 биологични лаборатории в Украйна е работела – с финансиране от САЩ – за засилване на патогенните свойства на смъртоносни болести, съобщи ТАСС. 

Преди това заместник-генералният секретар по политически въпроси на ООН Розмари ДиКарло заяви, че има "достоверни съобщения, че руските сили използват касетъчни бомби, включително и в населени зони".

Тези "безразборни атаки", които поразяват както военни обекти, така и цивилни, "без да правят разлика", са забранени от международното хуманитарно право, посочи тя.

ООН е получила информация за 26 атаки срещу здравни заведения в Украйна, при които са загинали 12 души, включително и атака срещу клиника в град Мариупол.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай