Гутериш с емоционален призив за войната. Ще го чуят ли

Генералният секретар на ООН предупреди, че светът е на прага на глобална продоволствена криза

Гутериш с емоционален призив за войната. Ще го чуят ли | StandartNews.com

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да се сложи край на "абсурдната война", започнала с руското нахлуване в Украйна преди около месец, и предупреди, че конфликтът "не показва признаци на бърза развръзка" и че украинският народ "преживява истински ад", предаде Ройтерс.

"Продължаването на войната в Украйна е морално неприемливо, политически неоправдано и безсмислено от военна гледна точка", каза Гутериш пред репортери в Ню Йорк. 

"Дори и Мариупол да падне, Украйна не може да бъде превзета град по град, улица по улица, къща по къща", заяви генералният секретар на ООН.

"Тази война не може да бъде спечелена. Рано или късно тя ще трябва да се премести от бойното поле на масата на преговорите", подчерта той.

"Време е да се сложи край на тази абсурдна война", заяви Гутериш.

Гутериш посочи, че около 10 милиона украинци са напуснали домовете си, и предупреди, че последиците от войната се усещат по целия свят.

"Неимоверното поскъпване на храната, енергоносителите и торовете заплашва да прерасне в глобална продоволствена криза", каза той.

Гутериш заяви, че има елементи на дипломатически напредък по "ключови въпроси", и добави, че дори и сега на масата за преговори е налице всичко необходимо за незабавно прекратяване на военните действия и за сериозни преговори за мир между Русия и Украйна, предаде Асошиейтед прес. Той обаче не уточни какви са тези елементи и не отговори на никакви въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай