Гръцка медия съобщи за 3000 натовци, пристигащи у нас и в Румъния

Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис

Гръцка медия съобщи за 3000 натовци, пристигащи у нас и в Румъния | StandartNews.com

Съединените щати ще използват Александруполис като сборен пункт за около 3000 души персонал и оборудване на НАТО, които ще бъдат разположени в съседната на Украйна България и Румъния. Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис, твърди гръцкият всекидневник Kathemirini, цитиран от investor.bg.

България и Румъния имат черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в конфликта в Украйна.

Още през миналата седмица по време на посещението си във Вилнюс, Литва, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отиде една стъпка по-далеч от това да се активират силите за отговор на НАТО и заговори за постоянно разполагане на сили на НАТО в източния фланг. Колективната отбрана на Източна Европа се усъвършенства с повече военни на място, каза той. А с пристанището в Александруполис и военноморската база Суда на остров Крит Гърция притежава ценен авангард както към Черно море, така и към Източното Средиземноморие, където има руско военноморско присъствие.

В понеделник пък стана ясно, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще пристигне на посещение в България тази седмица. В България Остин ще се срещне с военни и цивилни лидери, посочиха от Пентагона, без да се съобщават повече подробности. Твърде вероятно е една от темите на разговорите да бъдат именно тези планове.

Гърция ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а нейните военновъздушни сили вече дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония, припомня Kathemirini.

Интересен е фактът, че Съединените щати отдават такова значение на ролята на Гърция в НАТО, като се има предвид, че Турция, която се намира на изток и има обширно черноморско крайбрежие, винаги е била считана за ключов съюзник в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай