Генчовска: България подкрепя строгите санкции срещу руския агресор

Външните министри на страните от ЕС обсъдиха допълнителна помощ за Украйна

Генчовска: България подкрепя строгите санкции срещу руския агресор | StandartNews.com

Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва днес в извънредно заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС в Брюксел. Единствена тема в дневния ред бе руската военна инвазия в Украйна.

 "България силно подкрепя строги санкции в отговор на руската военна агресия срещу Украйна, в т.ч. санкции срещу Съвета по сигурност на Руската федерация и президента Путин. Суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници е факт, който не подлежи на преговори“, заяви българският първи дипломат. Тя призова за тясна координация по отношение на евакуацията от Украйна и информира колегите си за предприетите от България мерки в тази насока. 

Съветът одобри правните актове за новия пакет от санкции срещу Руската федерация, в т.ч. банков сектор, високопоставени физически и юридически лица от Руската федерация, както и олигарси. Предвижда се приемане и на допълнителни ограничителни мерки по отношение на Беларус във връзка със съдействието на страната за руската военна агресия. 

Министрите обсъдиха оказването на допълнителна помощ за Украйна и подчертаха твърдата си подкрепа за Грузия и Република Молдова.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай