Европа Ностра: Културното наследство на Украйна е застрашено

Най-голямата европейска организация за защита на историческото наследство излезе с позиция

Европа Ностра: Културното наследство на Украйна е застрашено | StandartNews.com

"Осъждаме руската инвазия в суверенна европейска държава и изразяваме нашата солидарност със застрашените граждани и културно наследство на Украйна".Това се казва в специално изявление на Европа Ностра, най-голямата европейска организация за защита на историческото наследство. "В същото време поздравяваме всички руски граждани, които протестират срещу руската агресия", се казва в изявлението.

Ето и пълния текст:

Европа Ностра е солидарна с Украйна

Европа Ностра, Европейският глас на гражданското общество, ангажиран с културното наследство, остро осъжда бруталната инвазия на руската армия в Украйна, независима и суверенна европейска държава, в грубо нарушение на установения международен закон и ред.Ние скърбим за човешките загуби и стоим твърдо зад гражданите на Украйна, които днес са изправени пред страдания и трудности. Ето защо, в унисон с много гласове от демократичния свят, Европа Ностра призовава за незабавно прекратяване на този неприемлив акт на агресия и за възстановяване на мира в Европа.

Това е моментът, в който трябва да припомним, че целият европейски проект се основава на поредица от фундаментални ценности: ценностите на мира, зачитането на човешките права, демокрацията, върховенството на закона и уважението към нашата обща история и културно наследство. Нахлуването на Русия в Украйна представлява отрицание на тези ценности и следователно трябва да се разбира като атака срещу всички нас, които ценим тези ценности. Те са резултат от уроци, които нашият континент, включително Украйна и Русия, научи по трудния начин през вековете, през най-мрачните часове от общата ни история. Ето защо не трябва да допускаме демоните от миналото да превземат нашата Европа и нашата планета.

Ние сме наясно с антивоенните демонстрации, организирани в различни градове в Русия, и аплодираме гражданите и организациите на гражданското общество в Русия, които се противопоставят на решението на настоящите политически и военни лидери на Русия да нахлуят в съседна страна.Това изисква възхитителен акт на смелост, тъй като правителство, което не зачита правата на другите, също не зачита основните права и свободи на собствения си народ. И все пак бъдещето на Русия не може да се гради извън или срещу Европа, а с Европа, от която гражданите й остават неразделна част, поради своята история и култура, които споделят с други страни и общности в Европа.

Колкото и трудно да звучи днес, ние трябва да използваме нашето споделено културно наследство – с цялото му разнообразие и специфики – като солиден мост за излекуването на рани или всякакви негодувания и насърчаване на чувството за заедност, вместо да го използваме като „оръжие“ за разделения, манипулации и омраза, водещи до война, болка и разрушение. Имайки предвид сериозните заплахи за културното наследство от продължаващите военни операции в Украйна, ние подкрепяме вече отправените призиви от ЮНЕСКО, ИКОМОС и ИКОМ/ UNESCO, ICOMOS and ICOM/ за пълно зачитане на международното хуманитарно право, по-специално Конвенцията от Хага за защита на културните ценности в случай на въоражен конфликт от 1954 г. и неговите два протокола (1954 и 1999 г.), за да се гарантира предотвратяването на увреждане на културното наследство във всичките му форми, както и за пълно зачитане на Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО от 1972 г. и Конвенцията на ЮНЕСКО от 2003 г. за опазване на нематериалното културно наследство.Също така подкрепяме призивите срещу всякаква незаконна контрабанда на културни материали на Украйна, които са защитени от Конвенцията на ЮНЕСКО за средствата за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на собственост върху културни ценности и Конвенцията на UNIDROIT от 1995 г. за откраднати или незаконно изнесени Културни обекти. Готови сме да работим активно с многобройните ни международни и европейски партньори, както и с нашите членове и други заинтересовани страни в областта на наследството в региона и извън него, за да предоставим всякаква необходима помощ на нашите сънародници в Украйна. Ще направим това в полза на опазването на живота им и тяхното богато културно наследство (включително 7 обекта, вписани в Списъка на световното наследство, като катедралата Света София и свързаните с нея манастирски сгради в Киев и ансамбъла на историческия център на Лвов), които са неразделна част от общото културно наследство на Европа, но днес е сериозно застрашено от руската инвазия.Също така сме солидарни с всички онези в Русия, които призовават за прекратяване на тази агресия.

Източник: https://www.europanostra.org/europa-nostra-stands-in-solidarity-with-ukraine/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай