Ето кой може да повлияе на Путин да спре войната

Коментар на руският предприемач и критик на Кремъл Михаил Ходорковски

Ето кой може да повлияе на Путин да спре войната | StandartNews.com

Руските олигарси могат да повлияят на президента Владимир Путин да спре братоубийствената война срещу Украйна. Това заяви руският предприемач и критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

Олигархичното обкръжение на Владимир Путин със сигурност е разтревожено от наложените сурови санкции, смята Ходорковски. В интервю за германската обществена телевизия ZDF той даде пример с милиардера Михаил Фридман и Роман Абрамович.

„Но има един основен въпрос, който трябва да си изясним“, казва Ходорковски:

„Готови ли са да нарекат това, което се случва в Украйна, война? Готови ли са да нарекат днешната власт в Русия военни престъпници? Ако отговорът е да, тогава сме от същата страна на барикадата и все ще измислим, какво да направим. Ако отговорът е не, вървете при вашия Путин.“

Според Ходорковски има начин Путин да бъде спрян - чрез масираните икономически санкции, които наложи Западът, предава БНР.

„Но това не е достатъчно да събуди руското общество“, каза Ходорковски.

„Путин не успява да превземе Украйна. Там са изпратени сили, които иначе удържат протестите в Русия. Ако се вдигне вълната на недоволството, Путин ще трябва да върне тези сили обратно. А недоволство ще има заради тоталната изолация на Русия. Моят народ също носи вина за войната, защото позволи на властта да я започне“, каза той.

Михаил Ходорковски е бивш шеф на нефтения гигант ЮКОС и по това време най-богатият човек в Русия. След като се обръща срещу президента Владимир Путин е осъден, а след излежаването на десетгодишна присъда критикът на Кремъл живее в Лондон. През 2021 г. редица свързани с него организации в Русия бяха класифицирани като нежелани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай