Вторник,

Ето какви оръжия идват у нас от Гърция

От: Стандарт -
1351
Ето какви оръжия идват у нас от Гърция
A
A
A

Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на Алианса, с лека противовъздушна артилерия в съответствие със задълженията си за участие в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха активирани веднага след руската инвазия в Украйна, пише вестник Катимерини, цитиран от БГНЕС.

Прехвърлянето е до голяма степен част от централното решение на НАТО да подкрепи България и Румъния, двете основни източноморски страни на Алианса в Черно море.

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък и ще приключи в следващите дни.

По-конкретно, Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния личен състав и съответните командни връзки, които се състоят от около 30 членове на артилерията. Системите ASRAD-HELLAS се използват от Гърция, Германия и Финландия и са в състояние да работят при неблагоприятни условия и на труден терен. Те се състоят от превозно средство тип Хамър, оборудвано с четири ракетни установки Stinger. ASRAD могат да се транспортират по въздух, ако е необходимо.

В същото време прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис /Дедеагач/ в Северна Гърция, съобщава „Катимерини“ и припомня, че на 10 март писа, че общо 3000 американски служители и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, включително танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението „Тракийско сътрудничество 2022“ в Петрохори, Ксанти в средата на Март.

Междувременно външният министър Никос Дендиас разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба в петък и обяви, че се надява да посети Киев в близко бъдеще.

По-рано, в интервю за Skai, Дендиас каза, че по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров през февруари, шест дни преди началото на войната, той е имал впечатлението, че неговият колега не е знаел за предстоящото нахлуване в Украйна.

Дендиас отбеляза, че Лавров е посочил струпването и натиска на руските войски по границите на Украйна като средство за убеждаване на Киев да вземе конкретни решения, които руската външна политика би искала.

По отношение на ревизионизма, проникващ в руската инвазия в Украйна, той каза, че концепцията е претърпяла тежък удар. „Демокрациите като цяло се противопоставят на ревизионизма“, каза той.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com