ЕС купува оръжия за Украйна. Какво каза Урсула фон дер Лайен?

Важно послание от Брюксел

ЕС купува оръжия за Украйна. Какво каза Урсула фон дер Лайен? | StandartNews.com

За първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за страна, която е обект на нападение. Това заяви Урсула фон дер Лайен. Председателят на Еврокомисията направи извънредно изявление. Решението на ЕС да финансира покупките на оръжие за трета страна - Украйна, е „преломен момент“ в историята, каза фон дер Лайен.

Тя обясни още, че ЕС ще засили още повече санкциите срещу Кремъл и „неговия сътрудник” Беларус.

Европейският съюз затваря цялото си въздушно пространство за всеки руски самолет, включително и за частните самолети на олигарси.

Прекратява се дейността на руските медийни групи "РТ" и "Спутник"."Те няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдаят войната на Путин и да сеят разделения в нашия съюз", каза фон дер Лайен. И допълни, че се създават инструменти, "за да се отървем от вредната дезинформация в Европа".

Замразява се имуществото на Руската централна банка и се спират преводите от и към нея. ЕК предлага нови санкции, които засягат руските олигарси. Предложени са и санкции срещу режима в Беларус, предаде БТА. Фон дер Лайен каза, че беларуският лидер Александър Лукашенко „е съучастник в тази жестока атака срещу Украйна“ и затова ще бъде изправен пред забрани за износ на продукти, включително горива, тютюн, дървесина, цимент, желязо и стомана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай