Ердоган с гореща молба към Путин

Пита го какво се случва с "Азовстал"

Ердоган с гореща молба към Путин | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който потвърди готовността на Анкара да продължи да дава своя принос за траен мир с Украйна. Той призова за провеждане на среща в Истанбул между Владимир Путин и президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Според него, продължаването на положителната динамика за постигане на мир между Русия и Украйна, постигната по време на преговорите в Истанбул миналия месец, ще бъде от полза за всички страни, се посочва в изявление на Дирекцията за комуникации на Турция.

По време на разговора Ердоган е подчертал значението на осигуряването на прекратяване на огъня, функционирането на хуманитарни коридори и безопасното провеждане на евакуации, се казва в изявлението.

Той също така потвърди готовността на Турция да "издигне на по-високо ниво Истанбулския процес" и да бъде домакин на среща на украинските и руските лидери, която той нарече "важен преход за преговорите между Русия и Украйна", се допълва в съобщението.

Разговорите между руската и украинската делегация в Истанбул на 29 март бяха разглеждани като пробив в стремежа за спиране на военните действия, започнали на 24 февруари.

След срещата украински преговарящ заяви, че Киев иска Турция да бъде сред страните, които ще бъдат гаранти във всяка сделка с Москва.

Владимир Путин, от своя страна, е информирал за хода на преговорите между представителите на Русия и Украйна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Той е обсъдил с Ердоган усилия на Москва по осигуряването на безопасността на цивилното население в Украйна.

Двамата лидери обсъдиха и ситуацията с останалите в „Азовстал“ украински военни формирования. Путин е уверил турския си колега, че градът е освободен и там не се водят бойни действия.

„По отношение на блокираните на територията на завод „Азовстал“ украински военнослужещи и бойци от националистическите батальони, киевските власти трябва да поемат политическата отговорност и, водени от хуманни съображения, да им разпоредят да се предадат“, се казва в съобщението. От Кремъл подчертаха, че на военнопленниците им се гарантира животът, медицинска помощ и отношение в съответствие с международно-правните норми.

Президентите се споразумяха за координация между военните министерства по въпросите на сигурността на корабоплаването с цел безопасно излизане на турските кораби от черноморските пристанища по организиран от руската страна морски хуманитарен коридор.

В средата на април министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция заяви, че Анкара води преговори с Москва и Киев относно своите кораби, блокирани край украинския бряг на Черно море. По-късно външният министър на страната заяви, че някои турски товарни кораби остават блокирани в Азовско море заради ситуацията с плаващите мини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай